Finnpulp ja työpaikat

Tällä hetkellä on käynnissä värikäs keskustelu Finnpulpin havusellutehtaan rakentamisesta Kuopion Sorsasaloon. Paljon on kannettu huolta tehtaan vaikutuksista Kallaveteen sekä paikallisille asukkaille. Tämän vuoksi hankkeessa on käynnissä ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jotta nämä seikat saataisiin selville. Ympäristö- ja rakennuslautakunta korosti omassa lausunnossaan 11.6. muun muassa valosaasteen vaikutusten arviointia, eli miten tehtaan valot vaikuttavat lähiasukkaisiin. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että monet eivät halua odottaa arvioinnin valmistumista, vaan tyrmäävät hankkeen jo suoralta kädeltä. Tässä unohtuu eräs hankkeen tärkeimmistä vaikutuksista, nimittäin työpaikat.

Kriittisissä puheenvuoroissa on korostettu sitä, että jos tehdas tulee, sen kustannuksena on ympäristölle aiheutuvat haitat. Tästä on saanut vaikutelman, että tehtaan rakentamatta jättämisellä ei olisi lainkaan kustannuksia. Tämä johtaa harhaan sillä kustannukset ovat ne 4000 työpaikkaa, jotka jäävät syntymättä. Luku on lähes kaksi kertaa suurempi kuin Microsoftin viimeaikaiset irtisanomiset. Määrä käy yhteiskunnalle kalliiksi, mutta ennen kaikkea se käy kalliiksi niille työttömille, joille ei annetta edes mahdollisuutta työpaikkaan.

Erään erikoisimmista puheenvuoroista esitti paikallisen kyläyhdistyksen puheenjohtaja mielipidesivulla 22.7. toteamalla, että koska suur-teollisuus on Suomessa vähentynyt, ei hanketta tarvittaisi. Tämä kuulostaa vähintään erikoiselta, ottaen huomioon mikä määrä meillä on tullut työttömiä teollisilla aloilla; heitäkö ei enää tulisi auttaa? Ajatus on suomalaiselle yhteiskunnalle vieras ja saa aikaan kylmiä väreitä.

Kuten Pekka Kantanen on sanonut, Finnpulp-hanke on esimerkki maakuntamme yhteistyön voimasta; ilman keskuskaupunki Kuopiota näin mittavaa investointia ei ehkä saataisi, toisaalta, ilman pienempiä kuntia ja niissä asuvia osaavia ihmisiä hanke ei voisi ikimaailmassa toteutua. Hanke olisi alueen ihmisille lottovoitto, sillä työttömyysaste on Pohjois-Savossa eräs Suomen suurimpia, maaliskuussa 14,1%. Maakuntamme tarvitsisi tätä piristysruisketta kipeästi; nyt meidän täytyy odottaa YVA-ohjelman valmistumista, jotta meillä olisi oikeaa tietoa hankkeen vaikutuksista. Oman kantani päätän kun saatavilla riippumatonta faktatietoa.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 27.7.2015